Theater-AG: Ιστορία και παραστάσεις θεατρικής ομάδας

 

Δείτε εδώ τις παραστάσεις της θεατρικής ομάδας

Σύντομη ιστορία της Θεατρικής Ομάδας του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας

Η ομάδα του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ., έχοντας σαν υλικό θεατρικά έργα Γερμανών ή γερμανόφωνων συγγραφέων, προσπαθεί να φέρει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τμήματος καθώς και το κοινό της Θεσσαλονίκης σε επαφή με τα γερμανικά γράμματα και το γερμανικό πολιτισμό μέσω των θεατρικών έργων που ανεβάζει ήδη από το 1989/1990.
 
Η δραστηριότητα του θεατρικού του Γερμανικού Τμήματος ξεκίνησε με την ομάδα Uni-Thesniki με το ανέβασμα των έργων Lysistrate nach Aristophanes και Franz Kafka trifft Dario Fo κατά τη χρονική περίοδο 1989/90. Οι παραστάσεις είχαν δοθεί τότε στο Goethe-Institut στη Θεσσαλονίκη και στη Γερμανία στις πόλεις Regensburg και Kassel.
 
Τη σκυτάλη παίρνει το θεατρικό Der Katzelmacher του Reiner-Werner Fassbinder.
 
Το έργο  του Friedrich Dürrenmatt Herkules und der Stall des Augias ανεβαίνει με την καθοδήγηση του Manfred Koch και της Ελένης Μπουτουλούση. Οι παραστάσεις γίνονται στο Goethe-Institut στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο και το Μάιο 1991, όπως επίσης και στο θέατρο ΄Αλφα στην Αθήνα.
 
Η συνέχεια ανήκει στο Fremdgeblieben με την καθοδήγηση της Evelyn Röttger και του Κώστα Δαβάνη, που παρουσιάστηκε στο Goethe-Institut στη Θεσσαλονίκη (21.5.1992) και στην Κωνσταντινούπολη (5.11.1992), μετά από συνεργασία των αντίστοιχων Γερμανικών Τμημάτων των δύο πανεπιστημίων.
 
Την ίδια περίοδο, με την επίβλεψη της Ελένης Μπουτουλούση, γίνεται η μετάφραση του έργου Herkules und der Stall des Augias στα ελληνικά. Το έργο ανεβαίνει στην ελληνική του μετάφραση Ο Ηρακλής και ο σταύλος του Αυγεία στο Goethe-Institut στη Θεσσαλονίκη (19.10.1992) και στη Νομαρχία Κιλκίς (23.10.1992).
 
Το Νοέμβριο 1992 παρουσιάζεται το Ausländerfeindlichkeit. Eine Textcollage και το Μάιο 1993 το έργο του Frank Wedekind FrϋhΙingserwachen με την καθοδήγηση της Evelyn Rottger και του Κώστα Δαβάνη.
 
Ακολουθούν τρία μονόπρακτα 0 άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα του Λ. Πιραντέλλο, Πηγαίνοντας μπρος στους λύκους της Τζ. Μπόουλς και Το γκισέ του Ζ. Ταρντιέ στο Goethe-Institut στη Θεσσαλονίκη (14.12.1993 και 12.5.1994)
– τα μοναδικά θεατρικά μη γερμανόφωνων συγγραφέων.
 
Μετά από μια παύση τριών ετών η θεατρική ομάδα του Γερμανικού ανεβάζει στο θέατρο 25ης Μαρτίου μία σειρά από ιστορίες δραματοποιημένες σε μικρά σκετς τον Απρίλιο 1998 υπό την καθοδήγηση της Sibylle Ebbertz.
Το έτος 1998/1999 δουλεύεται η παράσταση Erich Kästner με τη σκηνοθετική επιμέλεια της Sibylle Ebbertz και η οποία παρουσιάζεται στο Στούντιο Παράθλαση. Το έργο ήταν μια σειρά από μικρά σκέτς που σκιαγραφούσαν τη ζωή στη σημερινή κοινωνία.
 
Κατά τη χρονική περίοδο 1999/2000 δουλεύεται το θεατρικό έργο του Friedrich Dϋrrenmatt Frank V., παραστάσεις του οποίου δόθηκαν στο Στούντιο Παράθλαση (20-21.4.2000), υπό την καθοδήγηση και σκηνοθετική επιμέλεια της Sibylle Ebbertz και της Κατερίνας Ζάχου.
 
Το έτος 2000/2001 ανεβαίνει το θεατρικό έργο του Max Frisch Don Juan oder die Liebe zur Geometrie υπό την καθοδήγηση και σκηνοθετική επιμέλεια της Κατερίνας Ζάχου.
 
Το 2001/2002 ανεβαίνει το έργο του Tankred Dorst Heinrich oder die Schmerzen der Phantasie υπό την καθοδήγηση και σκηνοθετική επιμέλεια της Κατερίνας Ζάχου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θεατρικό έργο μεταφράστηκε στα ελληνικά και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University Studίο Press.
 
Το 2005/2006 ανεβαίνει το έργο της Elfriede Mϋller Goldener Oktober υπό την καθοδήγηση και σκηνοθετική επιμέλεια της Κατερίνας Ζάχου. Το έργο είναι ένα κοινωνικό σχόλιο για την επανένωση της Γερμανίας.
 
2006/2007: Η Theater AG ανεβάζει το κλασσικό έργο του Gotthold Ephraim Lessing Minna von Barnhelm. Η Theater AG εντάσσεται στο ΝΕ.ΠΡΟ.Σ. και έχει την βοήθεια και την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδας και ηθοποιού Τίνας Στεφανοπούλου.
 
2007/2008: Ανεβάζουμε το έργο Der Hässliche του Marius von Mayenburg σε πανελλήνια πρεμιέρα. Το έργο είχε παγκόσμια πρεμιέρα μόλις το 2007 και ανεβαίνει από τη Νέα Σκηνή του Εθνικού στις 10 Μαΐου 2008. Για δεύτερη χρονιά συνεργαζόμαστε με την Τίνα Στεφανοπούλου.
 
2008/2009: Τη χρονιά αυτή η ομάδα αποτελείται από 27 άτομα και αποφασίζει να ανεβάσει ένα κολάζ των έργων του Bertolt Brecht με τίτλο: Τι κοιτάτε θέατρο είναι! Ένα βράδυ με τον Μπρεχτ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της θεατρικής ομάδας, το έργο θα ανεβεί στη σκηνή με ελληνικούς υπέρτιτλους για το κοινό της Θεσσαλονίκης με ελάχιστες ή καθόλου γνώσεις γερμανικών.
 
2009/2010: Η θεατρική ομάδα είχε αποφασίσει αρχικά να κάνει τη χρονιά αυτή ένα διάλειμμα κι έτσι δεν εντάχθηκε στο Πρόγραμμα του ακαδημαϊκού έτους 2009-2010. Φέτος όμως το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας γιορτάζει τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του και έτσι με την πρωτοβουλία των αποφοίτων Βασούλας Μακρή και Μαρίας Μπραντ και τη στήριξη και άλλων αποφοίτων και φοιτητριών του Τμήματος δημιουργήθηκε εκ νέου η θεατρική ομάδα που με πολύ όρεξη και κέφι δούλεψε για τη φετινή παράσταση. Το θεατρικό έργο Dr. med. Hiob Pratorius που ανέβασε το Μάιο η θεατρική ομάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ελληνικό κοινό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρο το έργο μεταφράστηκε από την ΑΜΚΕ Subshine, η οποία απαρτίζεται από απόφοιτους του Τμήματος.
 
Και συνεχίζουμε…!

Εκτύπωση