Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Γλωσσικών Εφαρμογών

Εικόνα2

LingLand. H πόλη γράφει (σ)τους τοίχους: To γλωσσικό τοπίο του ΑΠΘ. Μια φωτογραφική βόλτα

Πότε; Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023

Ώρα συνάντησης: 8:45, φωτογραφική βόλτα: 9:00-11:00

Πού; Στην Κεντρική  Είσοδο του Νέου Κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής

Τι χρειάζεστε; Ένα (φορτισμένο) κινητό τηλέφωνο με κάμερα και  διάθεση εξερεύνησης  για τον δημόσιο χώρο ή/και τα συνθήματα στους τοίχους.

Θέλετε να συμμετάσχετε; 

Λόγω περιορισμένου αριθμού συμμετοχών (45), παρακαλείσθε να συμπληρώσετε τη φόρμα εδώ

Περισσότερες πληροφορίες

Αγαπητοί φοιτητές και αγαπητές φοιτήτριες,

Έχετε περπατήσει ποτέ στην πανεπιστημιούπολη παρατηρώντας γύρω σας με «ανοιχτά μάτια»; Αν όχι, το πρότζεκτ Η πόλη γράφει (σ)τους τοίχους. Το γλωσσικό τοπίο της πόλης της Θεσσαλονίκης (LingLand) στο πλαίσιο του Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Γλωσσικών Εφαρμογών και του Ερευνητικού Δικτύου Deutsch-Mittelmeerisches Netzwerk Sprachwissenschaft (DeMiNeS) θα σας δώσει αυτή την ευκαιρία, καθώς θα περιηγηθούμε μαζί στον χώρο του Πανεπιστημίου με τη μορφή μιας συμμετοχικής βόλτας, στη διάρκεια της οποίας θα παρατηρήσετε τοίχους, πινακίδες, αφίσες που είναι συχνά φορείς περιεκτικών μηνυμάτων και πρακτικών υποκουλτούρας. Όλα αυτά τα μηνύματα και οι πρακτικές μπορούν να ταξινομηθούν μέσα από διαφορετικές οπτικές. Επίσης, μπορούν να εμφανιστούν σε διάφορες γλώσσες, γεγονός που με τη σειρά του παρέχει πληροφορίες σχετικά με το παγκοσμιοποιημένο και διεθνικό περιβάλλον και τη γλωσσική πολυμορφία των σύγχρονων αστικών κέντρων. Κατά τη διάρκεια της βόλτας, θα ασχοληθούμε ειδικότερα με την πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, ως κοινωνικό και αστικό χώρο.

Ποιος/α γράφει ή ‘ψεκάζει’ τι; Πώς και με ποια μέσα γράφεται κάτι; Χρησιμοποιούνται και ποιοι γλωσσικοί κώδικες; Υπάρχουν διαφορές μεταξύ διαφορετικών πολιτισμικών πλαισίων; Τι ρόλο παίζει το πολιτικό και κοινωνικό συγκείμενο για την παραγωγή των προβαλλόμενων μηνυμάτων; Μπορείτε να εντοπίσετε λογοπαίγνια και ιδιωτισμούς; Ποιος είναι ο αποδέκτης/η αποδέκτρια στον οποίο/στην οποία απευθύνεται το μήνυμα;

Μόλις δείτε κάτι ενδιαφέρον, θα πρέπει να το καταγράψετε και φωτογραφικά, ώστε να μπορέσουμε σε ένα επόμενο στάδιο να συλλέξουμε, να αρχειοθετήσουμε και να συγκρίνουμε το υλικό μας. Πρόθεσή μας είναι να δημιουργήσουμε μαζί μια ψηφιακή βάση δεδομένων για να επιστήσουμε την προσοχή στη γλωσσική επικοινωνία που συμβαίνει στον δημόσιο χώρο και να την εξετάσουμε γλωσσολογικά. Το σύνολο των δεδομένων μας πρόκειται να χρησιμοποιηθούν συγκριτικά με άλλες βάσεις δεδομένων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με σκοπό να αναδειχθούν τυχόν συγκλίσεις αλλά και αποκλίσεις. Έτσι, η  βάση δεδομένων προσφέρει δυνατότητες επιστημονικής αλλά και δημόσιας χρήσης. Μέσω των διαφορετικών προσεγγίσεων και της συμμετοχής φοιτητών και φοιτητριών, δημιουργείται ένας επιστημονικός διάλογος για τους αστικούς χώρους και τον σχεδιασμό τους. Το πρότζεκτ LingLand έχει σκοπό να συμβάλει στο να γίνει ορατό το γλωσσικό τοπίο της Θεσσαλονίκης, το οποίο δημιουργείται από τους κατοίκους της, αλλά και από τους επισκέπτες/τις επισκέπτριές της.

Διοργάνωση: Καθ. Αθηνά Σιούπη, Καθ. Αναστασία Στάμου, Lucie Olet (Erasmus+ Trainee), Ζαχαρούλα Καμπούρη (φοιτήτρια ΠΠΣ), Αλεξάνδρα Γαϊταντζή (φοιτήτρια ΠΜΣ)

Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Γλωσσικών Εφαρμογών
Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Αίθουσα: 102, ΝΚ ΦΛΣ, Τ.Θ. 82
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τ.Κ. 54124, Θεσσαλονίκη

Διευθύντρια: Καθ. Αθηνά Σιούπη
email: sioupi@del.auth.gr, τηλ. 2310 997559