Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Γλωσσικών Εφαρμογών

Πότε; Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023, 13:00

Πού; Παλαιό Κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής, 2oς όροφος, μπροστά από την αίθουσα 313


Αγαπητά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας,

σας προσκαλούμε σε μια φωτογραφική έκθεση στο πλαίσιο του πρότζεκτ DeMiNeS- LingLand « H πόλη γράφει (σ)τους τοίχους της. Το γλωσσικό τοπίο του Αριστοτελείου Παν/μίου », στην οποία φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας στον προ- και μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών εκθέτουν τις δικές τους φωτογραφίες από γλωσσικά μηνύματα σε τοίχους, πινακίδες, αφίσες και ανακοινώσεις στην Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ. Στόχος της έκθεσης είναι να αποτυπώσει με φωτογραφικά στιγμιότυπα μέρος του ερευνητικού μας πρότζεκτ για τα μηνύματα αυτά, που είναι συχνά φορείς πρακτικών υποκουλτούρας και συνθέτουν μέρος του γλωσσικού τοπίου του σύγχρονου πολύγλωσσου, πολυπολιτισμικού και παγκοσμιοποιημένου αστικού χώρου.

Ποιος/ποια γράφει ή ‘ψεκάζει’ και τι; Σε ποιον/ποια απευθύνεται; Πώς είναι γραμμένο ένα σύνθημα και ποια μέσα χρησιμοποιούνται; Ποιος είναι ο ρόλος της πολιτικής και της κριτικής; Υπάρχει μια ομάδα-στόχος στην οποία απευθύνεται το μήνυμα;

Μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις και με τη συμμετοχή των φοιτητών και των φοιτητριών του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, δημιουργείται ένας επιστημονικός διάλογος για τα αστικά κέντρα και το σχεδιασμό τους. Οι φωτογραφίες αποθηκεύονται σε μια ψηφιακή βάση δεδομένων ( https://demines-lingland.del.auth.gr/gr/categories ) η οποία επικαιροποιείται, προκειμένου να εξεταστεί αυτή η ιδιαίτερη μορφή επικοινωνίας. Η βάση αυτή έχει ως στόχο τη σύγκριση (και) διαγλωσσικά, επιχειρώντας να αναδείξει πιθανές ομοιότητες, αλλά και διαφορές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, προσφέροντας δυνατότητες χρήσης τόσο σε επιστημονικό όσο και σε δημόσιο επίπεδο. Η βάση δεδομένων DeMiNeS LingLand έχει ως στόχο να συμβάλλει στο να γίνει ορατό το γλωσσικό τοπίο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση εκπονείται στο πλαίσιο του Δικτύου Συγκριτικής Γλωσσολογίας („Deutsch-Mittelmeerisches Netzwerk Sprachwissenschaft”) και του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Έρευνας και Γλωσσικών Εφαρμογών του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Alexander von Humboldt της Γερμανίας (Βραβείο του Ιδρύματος Alexander von Humboldt 2017 για Καινοτόμες Διαδικτυακές Πρωτοβουλίες “2017 Humboldt Alumni Award for Innovative Networking Initiatives“ που απονεμήθηκε στην Αθηνά Σιούπη).

Διοργάνωση: Καθ. Αθηνά Σιούπη, Καθ. Αναστασία Στάμου, Lucie Olet (Erasmus+ Trainee), Ζαχαρούλα Καμπούρη (φοιτήτρια ΠΠΣ), Αλεξάνδρα Γαϊταντζή (φοιτήτρια ΠΜΣ)

Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Γλωσσικών Εφαρμογών
Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας
Αίθουσα: 102, ΝΚ ΦΛΣ, Τ.Θ. 82
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τ.Κ. 54124, Θεσσαλονίκη

Διευθύντρια: Καθ. Αθηνά Σιούπη
email: sioupi@del.auth.gr, τηλ. 2310 997559