KinoKlub

Τελευταία ενημέρωση : Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017
Γράφτηκε από τον/την Κατσίκας Γιώργος

 

Κινηματογραφικές Λέσχες στο Α.Π.Θ. υπάρχουν πολλές...

KinoKlub όμως ένα!

 

Το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, όταν στα τέλη του 2007 ίδρυσε τη δική του Λέσχη και την ονόμασε KinoKlub πρωτοτύπησε, διότι στο πλαίσιο αυτής της Κινηματογραφικής Λέσχης προβάλλονται γερμανικές ταινίες, οι οποίες δεν έχουν ποτέ μέχρι τώρα προβληθεί στην Ελλάδα και οι οποίες υποτιτλίζονται στα ελληνικά από φοιτήτριες και φοιτητές του Τμήματος.

Αφορμή απετέλεσε το μάθημα υποτιτλισμού της Ανθής Βηδενμάιερ κατά το χειμερινό εξάμηνο 2007/2008. Στο μάθημα αυτό οι φοιτητές και οι φοιτήτριες –σε ομάδες των 3-4 ατόμων– επέλεξαν 10 ταινίες άγνωστες στην Ελλάδα, απομαγνητοφώνησαν το σενάριο, το μετέφρασαν και το μετέτρεψαν σε υπότιτλους με το πρόγραμμα Subtitle Workshop και την πολύτιμη βοήθεια του σκηνοθέτη Απόστολου Καρακάση (λέκτορα στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ.).

Αποδείχτηκε μια διαδικασία επίπονη –όπως συνήθως το εγχείρημα της μετάφρασης– συχνά ψυχοφθόρα –ειδικά εξαιτίας της εργασίας σε ομάδες και της απιθανότητας 3 ή 4 μεταφραστές να συμφωνήσουν στην ίδια απόδοση– αλλά και μοναδική, γιατί έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στην πράξη, παρουσιάζοντας στο τέλος ένα πραγματικά «έτοιμο προϊόν», ανώτερο μάλιστα από μεταφραστικής άποψης από πολλές ταινίες του εμπορίου.

Με αυτό τον τρόπο, αφενός συνειδητοποίησαν τις δυσκολίες που εμπεριέχει η διαμεσολάβηση ανάμεσα σε δυο πολιτισμούς και αφετέρου βίωσαν τη χαρά και την ικανοποίηση κάθε μεταφραστή όταν καταφέρνει να αποκωδικοποιήσει και να αναπαραγάγει τα μυστικά ενός ξένου κόσμου για ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα του: σε αυτή την περίπτωση για τους συμφοιτητές τους, τους φίλους και συγγενείς τους, που γεμίζουν κάθε φορά την αίθουσα προβολής.

Από το Δεκέμβριο του 2007 το KinoKlub παρουσιάζει μία φορά το μήνα μια ταινία, η οποία προβάλλεται στην αίθουσα του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης. Τόσο το Goethe όσο και άλλοι φορείς από το χώρο της διαπολιτισμικής επικοινωνίας, όπως η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας και η Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών, αναγνώρισαν από την αρχή την πρωτότυπη αυτή προσπάθεια και την πολλή δουλειά που κρύβεται πίσω της, και με τις χορηγίες τους παρείχαν στους δημιουργούς και τους κινηματογραφόφιλους τη δυνατότητα να κλείνουν τις βραδιές των προβολών προσφέροντας μετά από το «θέαμα» και «άρτο» και «οίνο», δημιουργώντας έτσι ένα πλαίσιο ιδανικό για συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων (μεταφραστικών και άλλων). Η είσοδος είναι φυσικά δωρεάν και κάθε προβολή αναγγέλλεται από τη δική της αφίσα και τα δικά της πληροφοριακά φυλλάδια που επίσης δημιουργούν και διανέμουν με δική τους πρωτοβουλία οι φοιτητές.

Το μάθημα διδάσκεται κάθε χρόνο με τη συνεπικουρία πλέον του Αριστείδη Καλόγηρου, ο οποίος ήταν ανάμεσα στους πρώτους φοιτητές που το διδάχτηκαν και σήμερα είναι μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος.

Ήδη κυκλοφορεί σε επίσημη διανομή η πρώτη ταινία με ελληνικούς υπότιτλους του KinoKlub. Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Vadim Jendreyko «Η γυναίκα με τους πέντε ελέφαντες» για τη ζωή και το έργο της βραβευμένης μεταφράστριας του Ντοστογιέφσκι Swetlana Geier. (www.5elefanten.ch)

 

Πρόγραμμα προβολών

Τελευταία ενημέρωση : Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017
Γράφτηκε από τον/την Κατσίκας Γιώργος

Διαβάστε περισσότερα: Πρόγραμμα προβολών

KinoKlub - Μαθήματα κρεβατιού - 23.02.2011

Τελευταία ενημέρωση : Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015
Γράφτηκε από τον/την Κατσίκας Γιώργος

Βολευτήκατε; Ώρα για μαθήματα κρεβατιού

Tο KinoKlub συνεχίζει τις προβολές του και τον Φεβρουάριο, γιατί στην ουσία η χρονιά μόλις ξεκίνησε! Η δεύτερη ταινία για το 2011 είναι το Μαθήματα κρεβατιού και θα προβληθεί την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011 στις 20:30 στο Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης. Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε εκεί!

Προωθήστε το μήνυμα σε γνωστούς και φίλους σας!

Η αφίσα εδώ

Ακολουθεί  το πρόγραμμα της ταινίας:

Μαθήματα κρεβατιού

Παρόλο που έχει φτάσει τα 32, ο Χέλμουτ ακόμα δεν έχει καταφέρει πολλά στη ζωή του, πράγμα το οποίο ο ίδιος αποδίδει στις χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος - κυρίως στη μία και μοναδική αγάπη που δεν εκπληρώθηκε ποτέ: την Μπρίτα. Κι όμως, τότε όλα φαίνονταν τόσο ωραία. Αντιμέτωπος με το δίλημμα αν θα προχωρήσει επιτέλους στη ζωή του ή αν θα μείνει για πάντα ανίκανος να διαλέξει τη ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ, ο Χέλμουτ κάνει μία αναδρομή στη δεκαετία του ’80: Πίσω στη Δυτική Γερμανία, σε ένα μικροαστικό σπίτι, πίσω στη μουσική της εποχής, σε μια σχολική εκδρομή στο χωρισμένο Βερολίνο, τις ομάδες εργασίας για τη Νικαράγουα και την πρώτη αγάπη: την Μπρίτα… και πώς όλα αυτά έγιναν στην πραγματικότητα.

Τίτλος:  Μαθήματα κρεβατιού

Χώρα παραγωγής:  Γερμανία 

Γλώσσα:  Γερμανικά

Υπότιτλοι:  Ελληνικά

Έτος παραγωγής:  2003

Διάρκεια:  88 λεπτά 

Σκηνοθεσία:  Hendrik Handloegten

Σενάριο: Hendrik Handloegten (βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Frank Goosen)

Παίζουν:

Fabian Busch: Χέλμουτ Birgit Minichmayr: Τίνα

Susanne Bormann: Μπρίτα Florian Lukas: Μίκε

Fritzi Haberlandt: Γκίζελα Sebastian Münster: Μπεκ

Sophie Rois: Μπάρμπαρα

Anka Sarstedt: Γκλόρια

Υποτιτλισμός: 

Παπαντώνη Χριστίνα, Τασιοπούλου Έλενα

 

 

KinoKlub - Blueprint - 23.03.2011

Τελευταία ενημέρωση : Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015
Γράφτηκε από τον/την Κατσίκας Γιώργος
Μετά τα «μαθήματα κρεβατιού» έχουν σειρά τα μαθήματα πολλαπλασιασμού..., ή μάλλον κλωνοποίησης..., ή ακόμη καλύτερα, της μεθόδου Blueprint...
 
Η τεχνική Blueprint, στα ελληνικά «κυανοτυπία»,  αποτελεί μία μέθοδο δημιουργίας αντιγράφων, με τη βοήθεια υπεριώδους ακτινοβολίας.
 
Το Kino Klub σας προσκαλεί στην ταινία «Blueprint», που θα προβληθεί την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011 στις 20:30 στο Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης. Η Φράνκα Ποτέντε («Τρέξε Λόλα, τρέξε!», «Χωρίς ταυτότητα») παίζει τον διπλό ρόλο της μητέρας και κόρης σε μια ταινία που απεικονίζει ένα θέμα, το οποιο θεωρείται ταμπού ακόμη και στον 21ο αιώνα.
 
Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε εκεί!

Η αφίσα εδώ και το πρόγραμμα της ταινίας ακολουθεί:

Blueprint

Η διάσημη και ταλαντούχα πιανίστρια Ίρις Σελλίν έχει σκλήρυνση κατά πλάκας. Για να μη χαθεί το ταλέντο της απευθύνεται σε έναν γιατρό που ειδικεύεται στην έρευνα της γενετικής και του ζητάει να δημιουργήσει τον κλώνο της, τον οποίο θα μεγαλώσει ως κόρη της. Η κόρη-κλώνος Σίρι γεννιέται και και η Ίρις τη μεγαλώνει με σκοπό να γίνει κι εκείνη μια τόσο καλή πιανίστρια όσο κι η ίδια. Όλα κυλούν ομαλά και οι δυο τους μοιάζουν σαν μία «φυσιολογική» οικογένεια, μέχρι τη στιγμή που η Σίρι μαθαίνει ότι είναι κλώνος...
 
Τίτλος:  Blueprint
Χώρα παραγωγής:  Γερμανία
Γλώσσα:  Γερμανικά
Υπότιτλοι:  Ελληνικά
Έτος παραγωγής:  2003
Διάρκεια:  108 λεπτά
Σκηνοθεσία:  Rolf Schübel
Σενάριο: Claus Cornelius Fischer, Rolf Schübel
 
Παίζουν:
Ίρις Σελλίν/ Σίρι Σελίν: Franka Potente
Καθηγητής Μάρτιν Φίσερ: Ulrich Thomsen
Ντανιέλα Χάουσμαν: Katja Studt
Γιάνεκ Χάουσμαν: Wanja Mues
Γκρεγκ: Hilmir Snær Guðnason
Τομ Βέμπερ (ο μάνατζερ της Ίρις): Justus von Dohnányi
 
Υποτιτλισμός:
Ελίζαμπετ Ρολίν, Στέλλα Τσιακίρη
 
 

Μόνοι στη μέση του πουθενά - 13.04.11

Τελευταία ενημέρωση : Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015
Γράφτηκε από τον/την Κατσίκας Γιώργος

Η άνοιξη μπήκε για τα καλά, η διάθεση ανεβαίνει, η μέρα μεγαλώνει και το Kino Klub θα προβάλει και αυτόν τον μήνα μια ταινία!

Πέραστε μια βόλτα την Τετάρτη 13 Απριλίου 2011 στις 20:30 από το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης για να δείτε την ταινία "Immer nie am Meer" («Μόνοι στη μέση του πουθενά»), θα χαρούμε πολύ να σας δούμε εκεί!

Προωθήστε το μήνυμα σε γνωστούς και φίλους σας!

Η αφίσα εδώ και το πρόγραμμα της ταινίας ακολουθεί:

Μόνοι στη μέση του πουθενά 

Τρεις άνδρες που οδηγούν νύχτα στο δάσος βγαίνουν απ’ το δρόμο και σφηνώνουν με το αυτοκίνητο ανάμεσα σε δύο δέντρα. Τώρα ξεκινούν τα προβλήματα... το αυτοκίνητο έχει αλεξίσφαιρα τζάμια, τα παράθυρα δεν λειτουργούν και έτσι οι τρεις επιβάτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι, περιμένοντας για βοήθεια μέσα στην ερημιά. Ύστερα από ατέλειωτη αναμονή, ένα αγόρι ανακαλύπτει το αυτοκίνητο, ωστόσο η σωτηρία είναι ακόμη μακριά: το παιδί ενδιαφέρεται περισσότερο για την μελέτη των συνεπειών της αιχμαλωσίας και παρατηρεί τους άνδρες σαν να ήταν πειραματόζωα...

Τίτλος: Μόνοι στη μέση του πουθενά
Χώρα παραγωγής: Αυστρία
Γλώσσα: Γερμανικά
Υπότιτλοι: Ελληνικά
Έτος παραγωγής: 2007
Διάρκεια: 88 λεπτά
Σκηνοθεσία: Antonin Svoboda
Σενάριο: Antonin Svoboda, Christoph Grissemann, Dirk Stermann, Heinz Strunk, Jörg Kalt
 
Παίζουν:
Μάνφρεντ Άντσενγκρούμπερ: Christoph Grissemann
Ραφαέλ Μπάις: Dirk Stermann
Μπέρνι Σβάνενμάιστερ: Heinz Strunk
Γυναίκα πεζοπόρος: Eva Maria Neubauer
Τόνι: Philip Bialkowski

Νέα υπηρεσία για απόφοιτους:
Ηλεκτρονικές αιτήσεις πιστοποιητικώνΈναρξη προγράμματος, ενημέρωση και πρώτο μάθημα πρώτης θεματικής ενότητας
Παρασκευή 28-9-2018, ώρες 10:00-15:00 στο Κεντρικό Αμφιθέατρο, Παλαιά Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ.
Αναγόρευση της Νίκης Eideneier-Αναστασιάδη σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. - 15.05.2018


DAAD-Hochschulpartnerschaft mit Griechenland (2017–2019)
Aktuelle Forschungsfelder in den deutschen und griechischen Literatur- und Kulturwissenschaften: Synergien und Potentiale