Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Γλώσσα και Πολιτισμός στον γερμανόφωνο χώρο»

Διευθύντρια Π.Μ.Σ.:
Ευαγγελία Καραγιαννίδου, αναπλ. καθηγήτρια (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Αναπληρωτής Διευθυντής Π.Μ.Σ.:
Ιωάννης Πάγκαλος, επίκ. καθηγητής (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Γραμματεία:
Κτίριο Διοίκησης «Καραθεοδωρή», 2ος όροφος
Υπεύθυνη: Αγγελική Εμμανουηλίδου (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

Γραφείο Σπουδών:

Παλαιά Φιλοσοφική, 2ος όροφος, γρ. 314Α
Υπεύθυνη: Παρθένα Ιορδανίδου


Συνοπτική παρουσίαση
(για περισσότερες πληροφορίες βλ. Κανονισμό Π.Μ.Σ. στο ΦΕΚ 3808/15.10.2019)

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) «Γλώσσα και Πολιτισμός στον γερμανόφωνο χώρο» του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. ιδρύθηκε το 2006 (ΦΕΚ 808/τ.Β΄/4-7-2006) και η επανίδρυσή του, όπως και όλων των Π.Μ.Σ., έγινε το 2018 (ΦΕΚ 3332/τ.Β’/10-8-2018).

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Γλώσσα και Πολιτισμός στον γερμανόφωνο χώρο» έχει (μετά τον Α’ Κύκλο Σπουδών του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος):

Δύο Κύκλους Σπουδών:

Δύο Ειδικεύσεις:

Δίδακτρα:

Κατηγορίες εισακτέων, προκήρυξη θέσεων και αιτήσεις:

Δεκτοί/ές στον Β’ Κύκλο Σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Γλώσσα και Πολιτισμός στον γερμανόφωνο χώρο» γίνονται:
κατόπιν εξετάσεων πτυχιούχοι:

Η προκήρυξη των θέσεων για κάθε ακαδημαϊκό έτος, η ανακοίνωση των ημερομηνιών για την υποβολή των δικαιολογητικών, αλλά και τη διενέργεια των εξετάσεων, γίνονται τέλος Ιουνίου του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους. Οι ημερομηνίες μπορούν να υπόκεινται σε αλλαγή ανάλογα με τις προκύπτουσες συνθήκες.
Περίοδος αιτήσεων: συνήθως τέλος Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου (βλ. προκήρυξη Ιουνίου)

Εξετάσεις:

Διάρκεια φοίτησης:

Η διάρκεια φοίτησης Β’ Κύκλου Σπουδών είναι 4 εξάμηνα κατ’ ελάχιστον με δυνατότητα

Οργάνωση Σπουδών και Μαθήματα (Σύνολο 120 ECTS):


Σημείωση: Η παρακολούθηση είναι υποχρεωτική. Αδικαιολόγητη απουσία πέραν των 3 συνεδριών οδηγεί στη διαγραφή από το μάθημα. Εάν ένας/μία μεταπτυχιακός/ή φοιτητής/τρια (ΜΦ) αποτύχει σε ένα μάθημα, δεν μπορεί να το επαναλάβει. Οφείλει να το αναπληρώσει με κάποιο άλλο μάθημα σε επόμενο εξάμηνο.

Διδακτορικές Σπουδές
Ο Γ’ Κύκλος Σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Γλώσσα και Πολιτισμός στον γερμανόφωνο χώρο» οδηγεί στη λήψη Διδακτορικού Διπλώματος (ΔΔ).
Περισσότερα στον Κανονισμό Διδακτορικών Σπουδών (ΦΕΚ 533/τ.Β’/21-2-2019) του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ.