Ομάδα «Μνημοσύνη»

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου «Εκπαιδευτικής Έρευνας και Γλωσσικών Εφαρμογών» του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.  

Η ομάδα «Μνημοσύνη» αποτελείται από τους δυο επιστημονικά υπεύθυνους, τον αναπληρωτή καθηγητή Ιωάννη Πάγκαλο και την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ελένη Γεωργοπούλου (ιδρυτές της ομάδας), και ενεργούς φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας των δυο κύκλων σπουδών, δηλαδή του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος, αλλά και απόφοιτους του Τμήματος. Η ομάδα «Μνημοσύνη» εντάσσεται στο Εργαστήριο «Εκπαιδευτικής Έρευνας και Γλωσσικών Εφαρμογών» του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ο κύριος στόχος της είναι η επιστημονική ενασχόληση με τα ζητήματα μνήμης («memory studies»), είτε σε επίπεδο θεωριών περί μνήμης, είτε εντρυφώντας στη λεγόμενη «λογοτεχνία μνήμης» με επίκεντρο τον ρόλο της ως Μέσο της συλλογικής μνήμης. Σκοπός της είναι επίσης  να εντάξει τους νέους επιστήμονες / φοιτητές και φοιτήτριες στην ερευνητική διαδικασία και μεθοδολογία.  

Σε έναν πρώτο κύκλο πραγματοποιήθηκε η μεταφορά επιλεγμένων θεωρητικών κειμένων περί Μνήμης από τα Γερμανικά στα Ελληνικά, ο σχολιασμός και η έκδοση τους σε έναν συλλογικό τόμο και η οργάνωση και διεξαγωγή του διεπιστημονικού συνεδρίου «Μνήμη και Αφήγηση» τον Ιούνιο του 2015 στο Α.Π.Θ.

Αναλυτικά: Η Ομάδα Μνημοσύνη επικεντρώθηκε αρχικά – το χειμερινό εξάμηνο 2013/14 -  στην ανάλυση των γερμανικών θεωριών περί μνήμης. Το εαρινό εξάμηνο του 2013/14 διανεμήθηκαν τα αποσπάσματα των θεωρητικών κειμένων και ξεκίνησε ουσιαστικά η μεταφορά τους στην Ελληνική γλώσσα μέχρι και το χειμερινό εξάμηνο του 2014/15. Το εαρινό εξάμηνο του 2014/15 αφιερώθηκε στην οργάνωση και στην προετοιμασία του συνέδριου της ομάδας με τίτλο «Μνήμη και Αφήγηση». Πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, 2-3 Ιουνίου 2015, στην αίθουσα Εκμαγείων στο Νέο Κτήριο Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. (αναλυτικά στην ιστοσελίδα: http://mnemo.del.auth.gr/

Η συνεδριάσεις της ομάδας «Μνημοσύνη» πραγματοποιούνταν σε τακτά χρονικά διαστήματα – τον πρώτο χρόνο ανά δύο εβδομάδες, Δευτέρα 18.00-21.00 ώρα, τον δεύτερο χρόνο εβδομαδιαία – στον χώρο του εργαστηρίου (αίθουσα 102 στο Νέο Κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής). Τα ακαδημαϊκά έτη 2015/16 και 2016/17 λάμβαναν χώρα πιο αραιές αλλά τακτές συναντήσεις με στόχο τη συζήτηση και διόρθωση των μεταφρασμένων από τους φοιτητές κειμένων.

Το «Projekt» πλαισιώνεται από το χειμερινό εξάμηνο 2013/14 και εξής με τακτά σεμινάρια περί μνήμης του Μεταπτυχιακού και Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. στην κατεύθυνση «Λογοτεχνία και Πολιτισμός», που διδάσκονται από την Ελένη Γεωργοπούλου και τον Γιάννη Πάγκαλο.

Αποτελέσματα: Μέσα στα πλαίσια της ομάδας «Μνημοσύνη» πραγματοποιήθηκαν οι εξής επιστημονικές δραστηριότητες:

  • Η οργάνωση και διεξαγωγή του διεπιστημονικού συνεδρίου «Μνήμη και Αφήγηση» τον Ιούνιο του 2015 στο Α.Π.Θ.
  • Στην έκδοση του τόμου το 2020, που βασίστηκε στο διεπιστημονικό συνέδριο: Γεωργοπούλου, Ελένη και Πάγκαλος, Γιάννης (επιμ.), Μνήμη και Αφήγηση, Διεπιστημονικές προσεγγίσεις. Θεσσαλονίκη: Κυριακίδης 2020: 392 σελίδες.
  • Στην έκδοση του κειμένου με τις μεταφρασμένες θεωρίες περί μνήμης ως εκτενές άρθρο στον τόμο Μνήμη και Αφήγηση. Διεπιστημονικές Προσεγγύσεις: Γεωργοπούλου, Ελένη / Πάγκαλος Γιάννης (2020): Μια περιδιάβαση στα γερμανικά καταστατικά κείμενα περί μνήμης από την ομάδα «Μνημοσύνη». Στο: Γεωργοπούλου, Ελένη / Πάγκαλος Γιάννης (επιμ.), Μνήμη και Αφήγηση. Διεπιστημονικές προσεγγίσεις. Θεσσαλονίκη, Κυριακίδης: 337-372 (συν παράρτημα: 373-389).