Μετά το πτυχίο:Ερευνητικές και επαγγελματικές διαδρομές
Πέμπτη, 22.04.2010, 11:00-14:00 Αμφιθέατρο A, Ν.Κ. Φιλοσοφικής

 

 

 

 

Το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Τ.Γ.Γ.Φ.) διοργανώνει στο πλαίσιο της επετείου των 50 χρόνων από την ίδρυσή του εκδήλωση γύρω από τις επαγγελματικές και ερευνητικές δυνατότητες που ανοίγονται για τους/τις αποφοίτους του. Η εκδήλωση θα αρχίσει με μια σύντομη παρουσίαση Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ελλάδα και τη Γερμανία καθώς και επαγγελματικών προοπτικών. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση. Οι ομιλητές και ομιλήτριες θα αναφερθούν στα παρακάτω θέματα:

Χαιρετισμός
 
Μεταπτυχιακές σπουδές
  • Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας: «Γλώσσα και Πολιτισμός στο Γερμανόφωνο χώρο»
    Ιωάννα Οικονόμου-Αγοραστού (Καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας και Συγκριτικής Γραμματολογίας / Διευθύντρια του Π.Μ.Σ.)
    Προϋποθέσεις συμμετοχής, φιλοσοφία, στόχοι, πρόγραμμα
  • Πρόγραμμα «Δια Βίου Μάθηση» (LLP)/Erasmus
    Αθηνά Σιούπη (επίκουρη καθηγήτρια της Γλωσσολογίας)
  • Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Γερμανία.
    Gesa Singer (DAAD-Lektorin).
    Master/διδακτορικό: Προϋποθέσεις συμμετοχής, δίδακτρα, υποτροφίες
 
Νέες τεχνολογίες και γλώσσα
  • Υπολογιστική Γλωσσολογία (σε συνεργασία την Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ.)
    Αλέξανδρος Τάντος (Διδάκτορας της Υπολογιστικής Γλωσσολογίας)
    Πόσο μπορεί να διευκολυνθεί η εκμάθηση ξένης/δεύτερης γλώσσας με τη χρήση υπολογιστών; Πόσο χρήσιμη είναι η έρευνα που στηρίζεται σε γλωσσικά δεδομένα; Ο κλάδος της υπολογιστικής γλωσσολογίας ως παράδειγμα διεπιστημονικής συνεργασίας.
  • Φωνητική
    Στράτος Νικολακάκης (Υποψήφιος Διδάκτορας του Τ.Γ.Γ.Φ.)
    Η φωνητική αντιμετωπίζεται ως κλάδος της γλωσσολογίας αλλά και ως ένα αυτόνομο αντικείμενο. Ο διττός χαρακτήρας της και η αλληλεπίδραση με άλλα γνωστικά αντικείμενα προσφέρει ιδιαίτερες δυνατότητες τόσο στον ερευνητικό, όσο και στον επαγγελματικό χώρο, π.χ. στους τομείς της λογοθεραπείας, της τεχνολογίας του ήχου, της διδακτικής της προφοράς.
     
Μετάφραση – Διερμηνεία
  • Ανθή Βηδενμάιερ (Λέκτορας της Θεωρίας και Πρακτικής της Λογοτεχνικής Μετάφρασης)
    Προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα και στη Γερμανία. Επαγγελματικές προοπτικές για μεταφραστές και διερμηνείς.
 
Εκδόσεις - Το βιβλίο και η διακίνησή του στη Γερμανία και στην Ελλάδα
Βιομηχανία – Εμπόριο
  • Οδυσσέας Αθανασιάδης (Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο)
    Ποιες αγορές παίζουν σημαντικό ρόλο στις ελληνογερμανικές οικονομικές σχέσεις, ποιοι ελληνικοί κλαδικοί φορείς παρουσιάζουν δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών στη γερμανική αγορά, ποιες είναι οι προοπτικές του Ελληνογερμανικού Δικτύου Φορέων στη Θεσσαλονίκη; Εμπειρία και τρόπος αξιοποίησης των Ενώσεων Ελλήνων Αποφοίτων Γερμανικών Πανεπιστημίων.
 
Διδασκαλία της Γερμανικής ως Ξένης Γλώσσας
  • Ευαγγελία-Μαργαρίτα Σαμαρά (Σχολική Σύμβουλος Γερμανικής Γλώσσας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας)
    «Η σταδιοδρομία των πτυχιούχων της Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας στη Δημόσια Εκπαίδευση, ειδικότερα η διδασκαλία στην Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»
  • Γιάννα Κερκινοπούλου (Σύμβουλος Γερμανικής Γλώσσας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης)
    «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού - Πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης»
  • Έλλη Χατζοπούλου (Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Παραρτήματος Βορείου Ελλάδας της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας)
    «Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών ή ΑΣΕΠ;»
    Σύντομη ενημέρωση αναφορικά με τις αποδοχές των καθηγητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών, των ωρομισθίων, των αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών. Αναφορά στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο διορισμών καθηγητών στη δημόσια εκπαίδευση και στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ [ύλη - τρόπος διεξαγωγής].
 
Τουρισμός
  • Ευάγγελος Γεωργίου (Operations Manager - SKG, KVA, TUI Hellas S.A.) - Γρηγόρης Τάσιος (Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής)
    «Επαγγελματικές προοπτικές στο χώρο του τουρισμού (τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία)»
 
Δημοσιογραφία
  • Νίκος Οικονόμου (πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος»)
    «Από τη Γερμανική Φιλολογία στη δημοσιογραφία – προβλήματα, προκλήσεις και σύγχρονη πραγματικότητα. Το τοπίο των media στη Θεσσαλονίκη»
 
Η πρόεδρος
Ελένη Μπουτουλούση (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια)
 
Η οργανωτική επιτροπή
Αικατερίνη Ζάχου (Επίκουρη Καθηγήτρια)
Ιωάννα Γκουντουβά (Φοιτήτρια του Προπτυχιακού)
Άννα-Μαρία Δημηροπούλου (Φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού)